Vilket lån ska du ta? Låt lånebeloppet bestämma!

Snabblån – under 5000 kronor

Om du behöver låna pengar snabbt och inte är intresserad av att vänta på att olika banker för en fördelaktigt ränta och andra förmåner, då verkar det vara snabblån som passar just ditt syfte. Något

snabblån eller privatlån

du bör vara medveten om är att snabblån ges ofta utan säkerhet vilket gör att de som lånar ut pengar ofta tar ut ganska saftiga räntor. Detta innebär att snabblån passar dig som ska låna ett lägre belopp som du snabbare kan betala tillbaka. Detta för att slippa höga avgifter och räntor.

Det finns många långivare

När du ska låna pengar finns det många låneinstitut du kan välja mellan. Alla erbjuder olika lånesummor när det kommer till snabblån. Då kan låna allt från 500 kr upp till 3000 kr hos vissa, andra kan ge dig snabblån upp till 20 000 kr. Avbetalningstiden skiljer sig också. Hos vissa kan du ha 14-90 dagar på dig medan andra tillåter en avbetalningstid på 1-2 år. Vill du låna ett belopp på mindre än 5000 kr är detta lånet för dig.

Fördelar som finns med snabblån:

  • Du får dina lånade pengar snabbare än om du skulle ta ett privatlån.
  • Du kan låna ett mindre belopp.
  • Du får ta ett lån trots betalningsanmärkningar.
  • Även om du har en låg inkomst är det möjligt att få ett lån

Privatlån – Över 5000 kronor

Behöver du låna en större summa så är ett privatlån du borde ta. För ett privatlån brukar räntan ungefär vara hälften så liten av räntan på ett snabblån. Privatlån brukar ha en längre avbetalningstid snabblån eller privatlånpå mellan ungefär 1 och 2 år till 12 år. De belopp som brukar lånas ut som privatlån ligger ungefär på mellan 20 000 kr och 600 000 kr. När du fått ditt lån beviljat kommer du behöva skriva under ett avtal innan du får pengarna och skicka in, om du inte befinner dig på banken. Det kan ta upp till 2 bankdagar innan du får dina lånade pengar insatta på ditt konto.

När det kommer till privatlån så måste du vanligtvis ha en årsinkomst på minst 120 000 kr för att få ditt lån beviljat. Har du däremot betalningsanmärkningar så är det inte stor chans att får ett lån.

Fördelar som finns med privatlån:

  • Den effektiva räntan på ditt lån är mycket lägre än om du tar ett snabblån.
  • Du kan låna större belopp.
  • Du har längre återbetalningstid.

Skydda dig mot bedragare

Bedrägerier via telefonen är något som har ökat de senaste två åren i hela landet.
Detta brott kallas för ”vishing” och den största majoriteten av de som drabbas är äldre.
Polisens nationella bedrägericenter har beskrivit detta brott som ett nytt fenomen som började dyka upp under hösten 2017. Under hösten 2018 blev det allt flera fullbordade brott.

“Vishing” går till så att man kontaktar någon via telefon och utger sig för att vara banken eller att man på något sätt ska koppla personen till banken. För att de sedan ska kunna hjälpa dig måste du verifiera dig genom antingen bankdosa eller genom inlogg på ditt mobila bank-ID. Efter att brotten eskalerade under hösten har polisen satsat mycket resurser på förebygga dessa typer av bedrägerier. Nu har äntligen antalet fullbordade brott halverats.

Så här blir du bedragen:

  • Den som lurar dig ringer upp via telefon eller skickar ett mail och säger att de är någon från banken som ska hjälpa dig. Exempelvis så påstår bedragaren att den är från din bank och säger att du blivit bedragen.
  • Sedan vill personen att du ska logga in på din internetbank.
  • När du sedan loggat in via din enhet och verifierat att det är du som loggat in är det fritt fram för bedragaren att föra över pengar från ditt konto

bedragare-bankidSkydda dig mot bedrägeri

Idag har det blivit svårare för bedragare att få tillgång till andras mobila bankID. BankID har nu infört QR-koder. QR-koder gör att du måste bekräfta sin fysiska närhet mellan två enheter. Det finns dock sätt för bedragarna att komma åt dina konton ändå. Vi har några tips på hur du skyddar dig på bästa sätt:

  • Du ska aldrig logga in på ditt mobila bank-ID på uppmaning från någon annan.
  • Lämna inte ifrån dig några koder från din bankdosa eller mobilbank.
  • Betala aldrig ut några pengar till någon du inte vet vem det är.
  • Spara aldrig dina bank/kortuppgifter i exempelvis din telefon eller på olika hemsidor eller appar.
  • Tänk efter innan du gör en betalning eller den personen som kontaktar dig egentligen göt detta.

Nu kan du lära dig om privatekonomi i ljudboksformat!

avanza-storytel

Är du intresserad av att lära dig mer om privatekonomi men tycker att det är ett lite långtråkigt ämne att läs om? Då har vi nyheten för dig! Storytel har nämligen inlett ett samarbete med Avanza. De kommer tillsammans släppa två nya ljudböcker som kommer handla om ämnet privatekonomi. Ljudböckerna kommer att släppas under 2019.

privatekonomi-ljudbokVad är Storytel?

Storytel är ett svenskt börsnoterat företag som grundades 2005. Storytel är ett bokförlag vars affärsidé är att erbjuda ljudböcker via streaming i mobilen. Användarna skapar ett abonnemang och betalar sedan en avgift varje månad. Därefter får de fri tillgång till de ljudböcker och e-böcker som finns i appen.

Och Avanza?

Avanza är en svensk bank som grundades 1999. De är främst verksamma inom sparande, placeringar och pension. Avanza vill erbjuda sina privata kunder en digital aktiehandel till låga priser. Bankens verksamhet sker främst via digitala plattformar, både via bolagets hemsida och appar. Idag har Avanza över 750000 kunder och 3,7 % av dessa kunder är inom den svenska sparmarknaden.

Två olika produktioner

Detta projektet är det första samarbetet storytel gör med en kommersiell aktör. I Avanza och Storytels samarbete kommer det att skapas två original-produktioner. De två produktionerna kallas för “Sparskolan” och “Aktieskolan” och de kommer att släppas under året. Manuset till de två ljudböckerna skrivs av sparekonomen Johanna Kull och Nicklas Andersson som är börsexpert. De kommer även att läsa in ljudböckerna. Johanna Kull kommer vara ansvarig för att ta fram Sparskolan i nio delar och Nicklas Anderssons ansvar ligger på att skapa Aktieskolan som kommer vara fördelat på tio delar.Varje avsnitt av ljudböckerna kommer att va cirka en halvtimme långa, perfekt längd för att orka hänga med i samtalet!

Joakim Tholén

I en intervju berättar Joakim Tholén på Storytel om att intresset för privatekonomi växer hela tiden. På Storytel kände man att det saknades en heltäckande skola om privatekonomi, speciellt i ljudboks-världen. De ser Avanza som kunskapsbärande aktör som var perfekt för att vara med och skapa unika serier tillsammans med dem.

Spara ihop till din första bostad!

spara till kontantinsats

Att köpa sin första egna bostad är något som många drömmer om. Men att spara de pengarna som behövs för en kontantinsats är svårt. Bostäder är inte direkt något som är billigt, speciellt inte i storstäderna. Vi tänkte i denna artikel ge lite tips när det kommer till att köpa och spara till en bostad!

Bolån

Bolån är något som i princip alla behöver när man ska köpa en dyrare bostad. Man får dock enbart låna upp till 85 % av bostadens värde. Resten kallas för kontantinsats och denna måste betalas ur din egna ficka. Du behöver alltså samla ihop 15% av lägenhetens värde själv. Kontantinsatsen varierar såklart beroende på hur mycket bostaden du vill köpa kostar. Du behöver ju självklart inte heller låna hela 85 % av bostadens kostnad om du känner att du kan spara ihop till mer. Det bästa är såklart att spara så mycket till kontantinsatsen som du kan så du har ett så litet lån som möjligt. Självklart är detta inte en enkel sak. Men det finns en del tips som kan hjälpa dig att påskynda ditt sparande!

Tips för att spara ihop snabbare till kontantinsatsen:

Sätt dina krav för bostaden
Fundera över och bestäm dig för vilken bostad du är ute efter. Är det viktigt att den ligger i centrum eller kan du tänka dig att bo lite utanför stan? Det är alltid billigare att köpa en lägenhet utanför stan än mitt i centrum vilket innebär att du lättare kan samla ihop 15% snabbt! Kan du tänka dig att bo med någon annan? Vipps så blev kostnaderna hälften!

Kalkylera
Gör en kalkyl över hur mycket du vill låna och hur mycket pengar du tänkt att spara till kontantinsats.

Sparkonto
Nu är det dags att öppna ett sparkonto! Vi rekommenderar att du först sparar ihop runt 10 000 kronor på ett separat sparkonto och sedan flyttar över dessa till ett fast räntekonto. Där kommer avkastningen blir mycket bättre. Ha även ett till sparkonto vid sidan av som du använder för att spara varje månad.

Lär dig leva snålare
För att sparandet ska gå smidigare så måste du minska dina levnadskostnader. Budgetera och se över vilka områden du har där du spara mer pengar i din vardag. Ett tips är att kolla genom abonnemang som går på autogiro eller småkostnader som take away kaffe eller lunch ute.

Sätt upp delmål
Som allt vi kämpar med så är det väldigt enkelt att ge upp när vi inte ser ljuset i tunneln. Vi rekommenderar dig därför att sätta upp mindre sparmål som delmål. Detta kommer göra att du finner motivation till att fortsätta när du ser att de går framåt.

Hur bra koll har du på din pension?

koll på pension

Varje år tar vi emot ett oranget kuvert som påminner oss om att vi en dag ska lämna jobbet och gå i pension. Men hur tänker man då när det kommer till pension? Litar du på att din arbetsplats ska sköta pensionen eller har du sparat privat hela ditt liv? Har du koll på hur pensionen fungerar och hur du ska göra på bästa sätt? Annars kan du läsa vår artikel för att få de bästa tipsen för din pension!

Hur ser pensionen ut?

pension

Det finns tre olika delar av pensionen. Den första är allmänpension som kommer från den inkomst du haft och betalat skatt för. Den andra delen är tjänstepension som är en summa pengar du får från din arbetsplats varje månad – om din arbetsgivare väljer att ge dig detta. Den tredje och sista delen är det privata pensionssparandet. De två tidigare nämnda pensionerna kommer ungefär att utgöra 60% av din tidigare inkomst – därför kan det vara smart att spara privat till den dagen du slutar arbeta.

pensionTips för att förbättra din pension:

Det är aldrig för sent att börja spara till din pension! Här kommer några tips som hjälper dig att utöka kassan till dagen du blir pensionär:

Börja spara – Det är aldrig för sent! Varje slant du lyckas spara nu kommer du vara tacksam för sedan när du inte jobbar längre. Antagligen finns det en hel del områden du kan spara in på där du idag gör onödiga köp. Gör en budget och börja spara!

Tjänstepension – Tjänstepension från från jobbet är viktigt! Vi har tidigare skrivit en artikel om det här. Som sagt kan en tjänstepension göra stor skillnad, så se till att du får sådan från din arbetsgivare.

Arbeta några år till – Visste du att desto längre du arbetar ju bättre blir din pension? Så om du har orken kvar så rekommenderar vi att arbeta några år till! Du kan ju alltid gå ner i timmar. Du får ta ut din allmänna pension samtidigt som du fortsätter arbeta.

Det finns även bidrag, bostadstillägg och grundskydd man kan söka om man är en pensionär med låg eller ingen pension!

Lär skolelever om privatekonomi!

I vårt samhälle handlas mer och mer på kredit och fakturor. Att besitta kunskaper om hur olika betalningssätt, räntor och skuldsättning fungerar är en nödvändighet för att klara vuxenlivet idag. Idag är många unga osäkra på grunderna inom dessa områden vilket behövs ändras för att de ska kunna ha en sund privatekonomi.

Stor kunskapsbrist

I en undersökning som Finansinspektionen gjorde under 2018 kunde man exempelvis se att runt var tredje person som var mellan 18 och 24 år saknar tillräckliga kunskaper om privatekonomi för att kunna flytta hemifrån. I en undersökning som Swedbank gjorde under början av 2018 såg man att nära hälften av ungdomar som var mellan 18 och 25 år saknade kunskap om hur deras ekonomi påverkas av de krediter och snabblån de tar.

Möjligheter och fällor

Krediter är en viktig del inom en fungerande samhällsekonomi. Det skapar arbetstillfällen, frigör kapital för företag och bidrar även till den gemensamma välfärden. Men att ha krediter ställer krav på att de som utnyttjar detta har grundläggande privatekonomiska kunskaper. Detta för att ha möjlighet att undvika att hamna i en skuldsituation som denne inte kan ta sig ur. Idag har vi en väldigt lånefinansierad konsumtion som är tillgänglig i princip överallt hela tiden.

Att få lära sig om privatekonomi och konsumenträtt ingår i den nya läroplanen för gymnasieelever som kom 2011. Men Intrums årliga rapport “European Consumer Payment Report” visar på att fler än varannan svensk ung vuxen mellan 18 och 24 år vill lära sig mer om privatekonomi på skoltid. Om vi ser till de undersökningar som gjordes 2018 av Finansinspektionen och Swedbank så ser man tydligt att behöver göras. Genom bättre undervisning kan att hindra unga från att hindra i svåra skuldsituationer och göra dom redo för att flytta tillen egen bostad. Vi har tidigare skrivit en artikel om appar som kan hjälpa dig att få koll på ekonomin. Den har du läsa här!

Så här påverkas ekonomin av nya lagar 2019!

Nytt år innebär också att det finns nya regler som gäller! Den 1 januari infördes en hel del nya lagar och vi ska förklara hur dessa kan påverka din privatekonomi. Årsskiftet brukar vara ett bra tillfälle när det kommer till att se över sin ekonomi. Efter en dyr jul och nyår så brukar folk se över sina inkomster och utgifter. Vi skrev förra veckan en artikel om hur du kan tänka om du vill spara, Läs den här! Denna artikel handlar om de nya lagar som under 2019 har införts och hur dessa kan komma att påverka din ekonomi.

Jobbskatteavdraget har blivit utökat

Vid årsskiftet så höjdes de nuvarande jobbskatteavdraget för dem som inte har fyllt 65 och för de som har en arbetsinkomst som överstiger 0,91 prisbasbelopp enligt Skatteverket, alltså 42 315 kronor. Prisbasbeloppet för 2019 är 46 500 kronor. Detta innebär att för alla som tjänar mer än 42 315 kronor under detta året kommer få ett utökat jobbskatteavdrag.

Höjd brytpunkt för statlig inkomstskatt

För dem som inte har fyllt 65 år så kommer brytpunkten höjas för statlig inkomstskatt till 504 400 kronor, detta innebär en inkomst på 42 000 kronor i månaden. Tidigare låg gränsen på 487 600 kronor.

Pensionärer får sänkt skatt

Från årsskiftet sänks pensionärsskatten med fem miljarder. Ju högre pension man har desto högre kommer skattesänkningen bli. Pensionärer men en pension över 30 000 kronor i månaden kommer få en skattesänkning på cirka 600 kronor. De med lägre pensioner får ungefär en hundralapp i lägre skatt.

Tv-licensen försvinner

Den gamla tv-licensen har nu ersätts av en ny public service-avgift. Istället för att endast folk med TV ska betala så måste den nya avgiften betalas av de personer som fyllt 18 år som har en inkomst som är beskattningsbar. Avgiften betalas per person och inte per hushåll som i den tidigare tv-licensen. Vilken inkomst du styr vilket belopp du ska betala – men avgiften kommer bli max 1 300 kronor per år/108 kr i månaden.

Haft en dyr jul och nyår? Här kommer våra bästa spartips!

Du kan spara in på maten

Vi har tidigare skrivit en hel artikel om hur du kan spara pengar genom att tänka en extra gång när det gäller mat (läs den här). Nu har det nya året börjat och det är dags för nya rutiner och nya mål. Vi tycker att du ska strunta i den dyra lunchen på stan och istället satsa på att göra storkok och matlådor istället. Det bästa tipset är att göra små portioner som du sedan fryser in så att du alltid har matlådor hemma. Genom att frysa in olika storkok kan du även variera dig mer eftersom du har olika rätter att välja på i frysen istället för att ha samma matlåda i en vecka. Försök även att hoppa vin och övrig alkohol så gott du kan, där försvinner mycket pengar. Det sista tipset när det kommer till mat är att inte handla när du är hungrig! Då åker oftast mycket onödigt ner i korgen.

Fundera och budgetera

Både i mellandagarna och efter jul så är det massor av rea skyltar som lockar. Erbjudanden finns både på gatan och i din mail. Detta gör att man ofta köper saker bara för att de är på rea som man egentligen inte behöver. Istället för att falla för alla erbjudanden borde du istället utnyttja denna månad till att fundera och budgetera. Fundera på vad du lägger pengar på och vilka utgifter som är onödiga. Man lägger ofta pengar på småsaker som tillslut blir stora summor. Vi har tidigare skrivit en artikel om appar som kan hjälpa dig på traven när det kommer till sparande. Kolla in den här!

Sälj prylar

Nytt år innebär oftast förändring. Vad passar inte bättre då än att sälja de saker du inte använder? Många saker du har i ditt hem finns där av nostalgiska skäl eller så är de undan tryckta där du inte ser dem. Så till att rensa hemma så kan du säkert hitta några guldkorn att göra dig av med! Här kan du tjäna både små och stora slantar. Läs vår artikel där vi tipsar om sidor för detta!

Vanliga (ekonomiska) misstag folk gör under julen

Julen är en högtid då de konsumeras som mest. Utöver julklappar och mat så har butikerna även olika erbjudanden ända fram till jul vilket gör att konsumtionen ökar. I och med att erbjudanden återfinns på sociala medier och i butiker så är det lätt att gå över styr när det kommer till shopping. Det är svårt att hålla i slantarna under jul, men vi ska försöka hjälpa er på vägen genom att visa de vanligaste misstagen folk gör.

Luras inte av erbjudanden

Bara för att något är på rea betyder det inte att du behöver köpa det. Den här högtiden är fylld med olika erbjudanden och det är lätt att falla i köpfällan. Genom att köpa massa saker på rea så kommer du antagligen spendera mer än du normalt skulle ha gjort. Du kommer antagligen mest onödiga saker som de egentligen inte behöver. För att inte hamna i denna fälla tycker vi att du ska skapa en budget och även en lista på saker du verkligen behöver innan du går ut på stan.

Budgetera lite extra

Under julen har vi många utgifter. Förutom presenter, mat osv så har vi även en hel del dold utgifter som vi glömmer av. Exempelvis så brukar elräkningen sticka iväg lite extra i januari för den extra belysningen. Även många andra event som sker innan jul kommer kosta dig pengar, så glöm inte att räkna in detta när du gör din budget.

Kredit-fällan

Enligt statistik så spenderar de med kreditkort 30% mer än om de hade handlar med kontanter. Detta är för att de med kontanter är mer medvetna om hur mycket de spenderar och har kvar eftersom de ser pengarna. När pengarna sedan är spenderade finns de ingen kredit att handla på. Så skaffa dig ett betalkort eller handla med kontanter för att vara säker på att du inte handlar över dina tillgångar.

Spendera för att hävda sig

Det finns många idag som vill bevisa sin framgång genom att spendera pengar. Låt inte pengar vara det som spelar roll när du köper presenter. Innan du köper en present ska du tänka på om paketet är något som personen verkligen vill ha och om du har råd. Julen ska inte handla om vem som köper dyrast presenter!

Fler unga hamnar hos Kronofogden

En stor ökning

I år, 2018, visar statistik att det har skett en stor ökning när det kommer unga som hamnar hos Kronofogden. I perioden januari-oktober 2016 var det totalt 8 134 ungdomar mellan 18-20 år som hamnade hos Kronofogden. Detta var på grund av obetalda räkningar. I år under samma månader så är siffran betydligt högre, i år var det 9 845 personer som hamnade där.

Idag lever vi i ett konsumtionssamhälle där allt är mycket mer tillgängligt än innan. Det är mycket lättare att handla på nätet och ta saker på faktura – men även dom måste ju betalas.

Kronofogden har i en undersökning tittat på vilka typer av betalningar som står för de obetalda räkningarna bland ungdomar som är mellan 18 till 20 år. Undersökningen visar att körkort, shopping på nätet, olika skadestånd och mobilräkningar är det som sticker ut för de som är 18 år. För 19-åringar var det betalningar från trafikförsäkringsföreningen och kommunen som visades i undersökningen. Även gym-avgifter och studentmössor förekommer i undersökningen. För 20-åringar adderades el- och kreditkortsskulder till skuldlistan.

Idag går många ungdomar ut i vuxenlivet med mycket dåliga kunskaper om privatekonomi och därför med högre risk att bli skuldsatta. Det är viktigt att arbeta med att förebygga skuldsättning bland unga. Det kan exempelvis bli svårt för unga flytta hemifrån då det blir svårt att få ett hyreskontrakt men även ett banklån om man är skuldbelagd hos Kronofogden.

Få koll

Om du, precis som många andra, känner att du vill få koll på din ekonomi så kan du läs vår artikel här. Vi ger tips på appar som hjälper dig att spara och få koll på dina utgifter. För visst är det svårt för dem flesta att hålla koll på alla utgifter? Och om möjligen ännu svårare att lägga undan en slant månad? Idag finns det många appar som kan få dig på rätt väg när det kommer till din ekonomi!