Bolån

Bolån är en form av kredit vilken förekommer antingen vid belåning av redan existerande bostad eller som finansieringsform vid köp av helt nytt boende. I det första fallet är det den så kallade belåningsgraden som anger maxgränsen för ditt lån. Olika långivare tillämpar olika belåningsgrad, men normalt ligger belåningsgraden på mellan 50-80% av marknadsvärdet med reservation för bostadstyp och marknadsläge. Exempel på högre belåningsgrad förekommer vid till exempel ombildning från hyresrätt till bostadsrätt då ombildningskostnaden ligger under marknadsvärde, eller om du har en bostad med ett mycket attraktivt läge.

Bästa bolåneräntan 2024

Långivare Betyg 3 mån 1 år 2 år 5 år Nästa steg
Mitt Bolån 1,69 % 1,69 % 1,59 % 2,36 % Fortsätt

Mer om bostadslån

Vid köp av ny bostad består bolånet av ett bottenlån, även kallat hypotekslån, ett topplån och/eller en kontantinsats:

  • Bottenlånet utgör den största delen av bolånet och motsvarar mellan 80-95% av bostadens inköpspris, alternativt bostadens värderade pris. Som låntagare kan du för bottenlånet välja mellan antingen en rörligt ränta, fast ränta eller en kombination av de två, och då bottenlånet är ett lån med hög säkerhet är det oftast här som du kan förhandla fram de bästa räntevillkoren. Amorteringstiden för bottenlånet kan variera men vanligt förekommande är en amorteringstid på mellan 20-50 år.
  • Topplånet är den resterande delen av den totala lånesumman, alltså den del som inte täcks av bottenlånet. Ett topplån är ett lån med lägre säkerhet, ett så kallat pantlöst lån, var på en 2-3% högre ränta än den för bolånet är att förvänta. Amorteringstiden för ett topplån ligger oftast på mellan 5-20 år, men på grund av den högre räntekostnaden gör du oftast bäst i att amortera av topplånet så snabbt som möjligt.
  • Kontantinsatsen är det belopp vilket du som låntagare betalar kontant vid bostadsköpet. En kontantinsats uppgår ofta till minst 15% av köpeskillingen, alltså 15% av det totala priset för bostaden, och är något som de flesta långivare idag insisterar på. Desto större kontantinsats desto lägre ränta kan du få.

En ansökan om bolån kan du göra antingen hos en vanlig bank eller hos ett specialiserat bolåneinstitut, även kallat kreditinstitut. För att kvalificera dig krävs att du som låntagare är myndig, har fast inkomst samt att inga betalningsanmärkningar finns. Vissa långivare gör dock avkall på den senare punkten, till exempel om den skuld vilken anmärkningen avser är fullt betald.

För dig som godkänd låntagare blir slutmålet sedan ett så kallat lånelöfte, med andra ord ett skriftligt dokument vilket talar om exakt hur mycket pengar du beviljats låna.

Att tänka på

  • Du har oftast möjlighet att dela upp ditt bottenlån i flera olika delar med individuella löptider och amorteringsplaner.
  • Då topplånet är ett lån med lägre säkerhet tillkommer högre ränta. Som låntagare gör du oftast bäst i att amortera av topplånet så snabbt som möjligt.
  • Du som har betalningsanmärkningar kan i vissa fall fortfarande ansöka om bolån.

Vanliga frågor och svar

➡️ Vilken är den billigaste bolåneräntan idag?

Kika på vårt nuvarande erbjudande, där du kan få en ränta på så lite som 1,59% om du tecknar ett lån i 2 år. Här kan du läsa mer.

➡️ Vad är topplån och bottenlån?

Bolån delas oftast in i topplån och bottenlån. Du kan ofta låna upp till 85% av bostadsvärdet - 70% av denna andel kallas bottenlån och är ett lån med hög säkerhet. De 15% mellan 70% och 85% kallas för topplån och är ett lån med lägre säkerhet. Resterande 15% är kontantinsatsen.

➡️ Vad bör jag veta innan jag ansöker om bostadslån?

Bottenlånet kan delas in i individuella löptider och amorteringsplaner. Om du råkar ha en betalningsanmärkning, så kan du i vissa fall fortfarande förhandla dig till ett bostadslån. Läs mer på vår sida för bolån.

Lycka till med ditt bolån och bostadsinköp!

Författare

  • Anders Larsson

    Anders Larsson har mångårig erfarenhet från finansbranschen och har skrivit om lån och krediter för Privatekonomin.se sedan 2007. Anders har även bidragit med sin expertis till bl.a. Konsument.se och andra stora svenska finanssidor.