Nytt år innebär också att det finns nya regler som gäller! Den 1 januari infördes en hel del nya lagar och vi ska förklara hur dessa kan påverka din privatekonomi. Årsskiftet brukar vara ett bra tillfälle när det kommer till att se över sin ekonomi. Efter en dyr jul och nyår så brukar folk se över sina inkomster och utgifter. Vi skrev förra veckan en artikel om hur du kan tänka om du vill spara, Läs den här! Denna artikel handlar om de nya lagar som under 2019 har införts och hur dessa kan komma att påverka din ekonomi.
Jobbskatteavdraget har blivit utökat
Vid årsskiftet så höjdes de nuvarande jobbskatteavdraget för dem som inte har fyllt 65 och för de som har en arbetsinkomst som överstiger 0,91 prisbasbelopp enligt Skatteverket, alltså 42 315 kronor. Prisbasbeloppet för 2019 är 46 500 kronor. Detta innebär att för alla som tjänar mer än 42 315 kronor under detta året kommer få ett utökat jobbskatteavdrag.
Höjd brytpunkt för statlig inkomstskatt
För dem som inte har fyllt 65 år så kommer brytpunkten höjas för statlig inkomstskatt till 504 400 kronor, detta innebär en inkomst på 42 000 kronor i månaden. Tidigare låg gränsen på 487 600 kronor.
Pensionärer får sänkt skatt
Från årsskiftet sänks pensionärsskatten med fem miljarder. Ju högre pension man har desto högre kommer skattesänkningen bli. Pensionärer men en pension över 30 000 kronor i månaden kommer få en skattesänkning på cirka 600 kronor. De med lägre pensioner får ungefär en hundralapp i lägre skatt.
Tv-licensen försvinner
Den gamla tv-licensen har nu ersätts av en ny public service-avgift. Istället för att endast folk med TV ska betala så måste den nya avgiften betalas av de personer som fyllt 18 år som har en inkomst som är beskattningsbar. Avgiften betalas per person och inte per hushåll som i den tidigare tv-licensen. Vilken inkomst du styr vilket belopp du ska betala – men avgiften kommer bli max 1 300 kronor per år/108 kr i månaden.